Turska: Uspostavit će se ‘kontrolni centar’ za žitni koridor ako Rusija i Ukrajina postignu dogovor u Istanbulu

Turski turski ministar vanjskih poslova u četvrtak je izjavio da će za žitni koridor biti uspostavljen “kontrolni centar” ako ruska i ukrajinska strana postignu dogovor na sastanku koji će se uskoro održati u Istanbulu, izvještava Anadolu Agency.

“Ako sporazum bude potpisan u Istanbulu, tada bi postojao kontrolni centar koji će se uspostaviti kao sigurna zona izvan ukrajinskih teritorijalnih voda,” rekao je Mevlut Cavusoglu tijekom konferencije za novinare u Ankari sa svojom britanskom kolegicom Liz Truss.

Cavusoglu je naveo da Turska podržava napore UN-a u pokušajima rješavanja pitanja izvoza žitarica s Rusijom i Ukrajinom. Turčin je, potaknut navodima o ukradenim žitaricama iz Ukrajine, istaknuo da je Turska istražila zemlju podrijetla svih navedenih proizvoda i da su označeni kao ruski. Turska se protivi ilegalnoj kupnji i prodaji ukrajinskih žitarica od strane bilo koje zemlje, uključujući, ali ne ograničavajući se na Rusiju, piše Anadolu Agency. Cavusoglu je napomenuo da je Turska ‘potpuno odlučna’ po tom pitanju te je izjavio da zemlja neće dopustiti ulazak ukradenog žita.

Što se tiče odnosa s Ujedinjenim Kraljevstvom, Cavusoglu je rekao da je Turska u “bliskom dijalogu” sa svojim “strateškim partnerom” Ujedinjenim Kraljevstvom. “Velika Britanija je postala naš treći najveći trgovinski partner”, rekao je, dodajući kako dvije zemlje rade na proširenju opsega sporazuma o slobodnoj trgovini. Turski ministar dalje je komentirao suradnju u borbi protiv terorizma, rekavši da je Ujedinjeno Kraljevstvo saveznik Turske i da London priznaje PKK kao terorističku organizaciju. Tijekom sastanka, Cavusoglu je rekao da je od Truss zatražio izručenja i zapljenu imovine pojedinaca povezanih s terorizmom. Što se tiče širenja NATO-a, “druga prijetnja NATO-u je terorizam”, rekao je Cavusoglu, dok je pozvao savez da podrži zemlje koje se bore protiv terorizma. Također je pozvao Švedsku i Finsku da ispune određene uvjete vezane za sigurnost NATO-a ako žele pristupiti savezu, istaknuvši: “Kao Turska, naša su očekivanja kristalno jasna.”

Britanska ministrica vanjskih poslova Lizz Truss izjavila je da je u “vrijeme kada su sigurnost, suverenitet i samoopredjeljenje ugroženi, dugogodišnji savez Ujedinjenog Kraljevstva” s Turskom “važniji nego ikad”. “Turska je ključni strateški partner Ujedinjenog Kraljevstva,” dodala je, dok je kazala kako London želi bliže surađivati ​​s Ankarom na području energetike. Također je rekla da Velika Britanija i Turska rade zajedno na izvlačenju žitarica iz Ukrajine. Truss je pohvalila “vodeću ulogu” Turske u otvaranju koridora za izvoz žitarica iz Ukrajine i naglasila ozbiljnost žitne krize, dodajući da će ona imati “razorne posljedice” ako se ne riješi u sljedećih mjesec dana. Truss je ustvrdila da ruski predsjednik Vladimir Putin koristi sigurnost hrane kao oružje i pozvala je da ukrajinske luke budu zaštićene od ruskih napada. “Vrlo je jasno da ukrajinske luke moraju biti zaštićene, mora postojati siguran prolaz za komercijalna plovila. Ujedinjeno Kraljevstvo nudi stručnost na svim tim frontama kako bi osiguralo da imamo mjere koje će omogućiti siguran izvoz žitarica, ali to će zahtijevati međunarodni napor”, istaknula je.

Tone ukrajinskog žita ostaju zaglavljene zbog ruskog rata protiv Ukrajine, uzrokujući globalne nestašice i poskupljenja. Rusija, optužena da koristi hranu kao oružje, tvrdi da su zapadne sankcije krive za nestašicu hrane.





Ukrajinski farmeri bore se s prodajom pšenice koja je ostala u zalihama zbog rata

 





Komentari

komentar

You may also like