U Brazilu „napad na demokraciju“: Bolsonarovi simpatizeri opustošili predsjedničku palaču, Kongres i Vrhovni sud

Simpatizeri bivšeg brazilskog desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara, slično onima bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa početkom siječnja 2021. godine,  u nedjelju. 8. siječnja, upali su u zgradu Kongresa, predsjedničku palaču i Vrhovni sud te zemlje u glavnom gradu Braziliji – izvješćuju brojni svjetski mediji.

U jesen prošle godine izabrani ljevičarski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva najavio je “saveznu sigurnosnu intervenciju” u Braziliji koja će trajati do 31. siječnja nakon što su prosvjednici uspjeli nadvladati snage sigurnosti. Otprilike tri sata nakon početnih izvješća o upadu prosvjednika, snage sigurnosti uspjele su ponovno zauzeti tri najvažnije zgrade u Braziliji.

Podsjećamo da je predsjednik Lula bio inauguriran na Novu Godinu, 1. siječnja, kao i na to da je u dva predizborna kruga puno teže nego što se očekivalo pobijedio svog protivnika Bolsonara. Upravo je njega Lula sada optužio za podstrekivanje svojih pobornika nakon kampanje neutemeljenih optužbi o navodnoj izbornoj prijevari.

Saveznici aktualnog predsjednika pitaju se zašto su snage sigurnosti u glavnom gradu bile tako nespremne na ovakve nerede i kako je moguće da su ih prosvjednici tako brzo savladali iako su na društvenim mrežama već danima najavljivali prosvjede tijekom vikenda.

Brazilski predsjednik Lula izjavio je slijedeće: “Ti vandali, koje bismo mogli nazvati… fanatičnim fašistima, napravili su nešto što nikada nije napravljeno u povijesti ove zemlje.” Dodao je da će osobe koje su ovo napravile “biti pronađene i kažnjene” i da su iza sebe ostavile trag razaranja, bacajući namještaj kroz razbijene prozore predsjedničke palače, poplavivši dijelove Kongresa protupožarnim sustavom i uništivši svečane prostorije u Vrhovnom sudu.

Upad tisuća prosvjednika odjevenih u žuto i zeleno u Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palaču u glavnom gradu Braziliji, kulminacija je višemjesečnih napetosti nakon izbora u Brazilu održanih 30. listopada. Bolsonaro, Trumpov saveznik koji još nije eksplicitno priznao poraz, plasirao je lažnu tvrdnju da je brazilski elektronički sustav glasovanja sklon prijevarama, što je potaknulo nasilni pokret onih koji negiraju izborne rezultate.





“On to potiče posredstvom društvenih mreža iz Miamija”, kazao je Lula, a objavljuje Večernji list. “Svi znaju da postoje različiti govori bivšeg predsjednika koji to ohrabruju.”

Sam bivši predsjednik Bolsonaro o čitavom ovom kaosu nije se oglašavao gotovo šest sati, da bi konačno na Twitteru objavio kako odbacuje Luline optužbe. Također je kazao da su mirni prosvjedi dio demokracije, ali da je upadom i oštećivanjem javnih zgrada “prijeđena granica”.

Zanimljivo je da je Bolsonaro 48 sati prije službenog završetka svog mandata odletio na Floridu i izostao je s Luline inauguracije.





Liberalna stranka (PL) bivšeg brazilskog predsjednika osudila je napad na zgradu Nacionalnog kongresa i druge vladine objekte u glavnom gradu Braziliji, a njezin predsjednik Valdemar Costa Neto sinoć je u video priopćenju izjavio kako je „danas tužan dan za brazilsku naciju” i da su „današnji događaji u Braziliji sramota za sve nas“ i da „oni ne predstavljaju našu stranku, oni ne predstavljaju Bolsonara.”

Kao što smo rekli na početku teksta, jučerašnji događaji u glavnom brazilskom gradu živo podsjećaju na događaje iz Washingtona prije pune dvije godine. Zato i nije čudo da se o svemu ovom oglasio i sam američki predsjednik Joe Biden, osudivši “napad na demokraciju” u glavnom brazilskom gradu.

“Osuđujem napad na demokraciju i na miran prijenos vlasti u Brazilu. Brazilske demokratske institucije imaju našu punu potporu i volja brazilskog naroda ne smije biti potkopana”, kazao je Biden na Twitteru. Prije toga je kazao kako je stanje u Brazilu “neprihvatljivo”.

Američki državni tajnik Antony Blinken na Twitteru je napisao: “Korištenje nasilja za napad na demokratske institucije uvijek je neprihvatljivo. Pridružujemo se Luli u pozivanju na trenutačni prekid ovih radnji.”

Demokratski zastupnik u Odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa Joaquin Castro, za CNN je izjavio da je Bolsonaro “u osnovi koristio Trumpovu knjigu kako bi nadahnuo domaće teroriste da pokušaju preuzeti vladu” i da je “opasan čovjek”. “Sjedinjene Države ne bi trebale biti utočište za ovog autoritarnog čelnika koji je inspirirao domaći terorizam u Brazilu”, rekao je Castro. “Trebalo bi ga poslati natrag u Brazil.”

Komentari

komentar

You may also like