‘U tri smjera’: Paravojne grupe upale u Rusiju preko ukrajinske granice

Tri paravojne skupine, navodno sačinjene od nezadovoljnih Rusa, sa sjedištem u Ukrajini kažu da su prešle u Rusiju i sada se tamo bore protiv vladinih trupa. Takozvana Legija Sloboda Rusije (FRL) i Sibirski bataljun (SB) objavile su videosnimke koje navodno prikazuju njihove borce u ruskim regijama Belgorod i Kursk.

Tvrde da dva sela sada kontroliraju “oslobodilačke snage”. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su pokušaji proboja osujećeni. Ukrajinska vojska zanijekala je bilo kakvu umiješanost u prekogranične napade. Ovo nije prvi put da navodno odmetnuti Rusi napadaju pogranična mjesta s američkom opremom koja je donirana Ukrajini. Prošli takav upad je trajao nekoliko dana i imao za cilj rastegnuti rusku vojsku i natjerati ih da se premjeste do još jedne lokacije sukoba.

Andrij Jusov, glasnogovornik vojne obavještajne službe zemlje, rekao je da su paravojne skupine “neovisne organizacije” ruskih državljana i stoga djeluju “kod kuće”.

‘Centimetar po centimetar’

Skupina FRL objavila je navodnu sink s rusko-ukrajinske granice uz poruku: “Kao i svi naši sugrađani, u Legiji sanjamo o Rusiji oslobođenoj Putinove diktature. Ali nije da samo sanjamo, već i djelujemo: ulažemo sve napore da te snove ostvarimo. Očistit ćemo našu zemlju od režima, centimetar po centimetar”, čuje se kako govori naoružani vojnik FRL-a na snimci.





U međuvremenu, druga skupina, SB je priopćila je da se “vode žestoke borbe na teritoriju Ruske Federacije”, objavivši snimku na kojoj se navodno njihovi borci bore s ruskom vojskom. Također su osudili predstojeće ruske predsjedničke izbore zakazane za 15. i 17. ožujka, na kojima se očekuje da će Putin, namješteno, biti proglašen pobjednikom. “Glasački listići i biračka mjesta u ovom slučaju su fikcija. Samo s oružjem u rukama zaista možete promijeniti život na bolje”, poručili su iz SB-a.

Još jedna ruska skupina sa sjedištem u Ukrajini, Ruski dobrovoljački korpus (RDK), također je objavio snimku, kako tvrde, njezinih boraca koji se bore s ruskim vladinim trupama. “Vojska režima u Kremlju odlaže svoje oružje, a da nije ni započela bitku”, rečeno je. Čini se da je pogranično selo Tetkino u regiji Kursk bilo jedna od meta današnjeg upada, a FRL je tvrdio da “oslobodilačke snage” sada imaju punu kontrolu nad naseljem. BBC je provjerio i potvrdio autentičnost snimke FRL-a koja prikazuje napad na oklopni transporter u Tetkinu.

Ranije u utorak, ruski oporbeni političar sa sjedištem u Ukrajini Ilija Ponomarev ustvrdio je da je pogranično selo Lozovaja Rudka, u regiji graničnoj regiji Belgorod, “pod punom kontrolom oslobodilačkih snaga”.

Reakcija iz Rusije

Gradonačelnik Kurska Igor Kutsak naredio je da se sve škole u glavnom gradu regije prebace na učenje preko računala od 13. do 15. ožujka “u vezi s nedavnim događajima”. Također je upozorio da je u gradu koji ima više od 400 000 stanovnika još uvijek na snazi ​​režim “projektilne uzbune”.

Rusko ministarstvo obrane reklo je da su njegove snage zajedno s graničarima i jedinicama sigurnosne službe FSB-a “spriječile pokušaj kijevskog režima da napravi prodor” u Rusiju. Kaže se da su neprijateljski borci – potpomognuti tenkovima i oklopnim transporterima – pokušali napasti Rusiju “istovremeno u tri smjera u područjima naselja Odnorobovka, Nehotevka i Spodarjušino, u Belgorodskoj oblast”.

Dodaje se da su još četiri napada bila usmjerena na Tetkino, ali su “odbijena”. Ruske naoružane skupine sa sjedištem u Ukrajini izvršile su nekoliko prekograničnih napada od početka potpune invazije na Ukrajinu. Prošlog svibnja, ruska vojska je rekla da je sličan napad u regiji Belgorod odbijen i da su naoružani pobunjenici poraženi.

Napad dronovima, pad aviona

U odvojenom događaju, Rusija je rekla da je Ukrajina lansirala 25 bespilotnih letjelica na ciljeve diljem Rusije, ali je napad spriječen.  Međutim, pojavili su se snimke na kojima se vidi nekoliko ruskih naftnih postrojenja u plamenu. U regiji Ivanovo, istočno od Moskve, vojni transportni zrakoplov Il-76 s osam članova posade i sedam putnika srušio se ubrzo nakon polijetanja, objavilo je rusko ministarstvo obrane, a prenijele su ruske državne novinske agencije. Ministarstvo je priopćilo da je nesreću uzrokovao požar u motoru.

U prekograničnom napadu na teritorij Rusije korišteni američki Humvee-ji; Washington se sada ograđuje

 

Komentari

komentar

You may also like