V. Britanija na raskrižju: otići s ponosom ili opet biti ponižena od EU

Nakon sinoćnjeg poraza britanske vlade pred svojim parlamentom, večeras se ponovo riješava sudbina te zemlje vezano uz Brexit. Naime, odlučivat će se o tome, je li Velika Britanija odlazi iz EU bez postignutog sporazuma (tada će se Brexit dogoditi 29. ožujka), što će značiti masu ekonomskih problema i gubitaka po britanski biznis, ili će se sutra glasovati o produljenju tzv. prijelaznog razdoblja koje će omogućiti da London od Bruxellesa ipak dobije ustupke koji će dovesti do prihvaćanja konačnog sporazuma o „brakorazvodnoj parnici“. Međutim, ekonomisti smatraju, ukoliko se Brexit ne dogodi u naznačenom i planirnom roku, svaki naredni mjesec Veliku Britaniju može koštati dodatnih milijardu funti.

Međutim, tzv. tvrdi Brexit (bez postignutog sporazuma) može se jako negativno odraziti, osim na britansko i na EU gospodarstvo, pa je najvjerojatnije večeras za očekivati prolongaciju Brexita do postizanja konačnog sporazuma. S druge strane premjerku Theresu May razdražuje činjenica da su jučer oni koji su za Brexit glasali protiv njaga – odbacujući najnoviju verziju sporazuma, od kojeg je teško moguće postići neki po Veliku Britaniju povoljniji.

A prve procjene šteta zbog mogućeg tvrdog Brexita, ukoliko se on dogodi sada, objavila je danas Belgija: radi se o automatskom gubitku 42 tisuće radnih mjesta i više od 2% njezinog BDP-a.

Nakon što je postignut sporazum oko reguliranja graničnog režima između Republike Irske, kao članice EU, i Sjeverne Irske, u čemu je EU Londonu dala traženi ustupak privremenog karaktera, London sada iznosi i nove probleme koje bi trebalo riješiti. Zbog toga je glavni pregovarač  EU o Brexitu Michel Barnier danas izjavio, kako je „posljednji sporazum bio i ostao jedino moguć“. „To je odgovornost Ujedinjenog Kraljevstva. Oni nam moraju kazati što žele od naših budućih odnosa. Kakav će biti vaš izbor ili, kako je rekla gospođa premjerka, kakva će biti jasna linija koje će te se vi pridržavati? To je pitanje na koje mi sada moramo odgovoriti“, kazao je Barnier.

Cirkus, očito, traje i dalje. Međutim London se, kako se sada čini, u čitavu ovu „igru“ s Europskom unijom, u kojoj su golemi ulozi ali i isto takvi rizici, ipak upustio nedovoljno spreman ili, možda još i prije, u svom beskrajnom egoizmu previše samouvjeren u vlastite mogućnosti. Zbog toga se i današnji britanski mediji na svojim naslovnicama izruguju svojim političarima, o čemu svjedoči i današnji naslov u  Daily Mail-u: „The House of Fools“ („Dom budala“, hrv.) – iznad kojega je velika fotografija Therese May u britanskom parlamentu.

Novi veliki poraz Therese May, kojim je oborila rekord u neuspjesima britanskih vlada u parlamentu





Komentari

komentar





0 komentara

You may also like