Završen sastanak G7: protokolarna priredba ili ozbiljne promjene?

Sinoć je završen trodnevni sastanak čelnika zemalja G7 u Engleskoj.

Čelnici su se družili tri dana, fotografirali, jeli jastoge, odsjedali uz more i gledali letačke egzibicije britanskog Kraljevskog zrakoplovstva, izvještava AP.

Osim toga, čelnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, SAD-a i UK su i dogovarali zajedničke politike. Glave teme su bile održivost, pandemija, obrazovanje i odnos prema Kini.

Obvezali su se dati donirali milijardu doza cjepiva za siromašnije zemlje. Pola od toga će donirati SAD. No, niti takav plan nije prošao bez kritike. Mogli su se čuti glasovi koji govore da milijarda cjepiva nije dovoljna i da je dosadašnji manjak globalne suradnje veliki propust čovječanstva.

Pričalo se i o investicijama u edukaciju u manje razvijenim zemljama, posebice o edukaciji žena i djevojčica.

Načelno su se složili oko poreza od 15% za velike međunarodne korporacije koje su do sada kroz razne “rupe” izbjegavale plaćati puni porez. Ideja novog poreza dolazi od novog američkog vodstva.





Boris Johnson i talijanski premijer Mario Draghi bili su puni riječi hvale za “zaokret u američkoj politici” nazvavši ga osvježenjem u odnosu na Trumpovu politiku manje suradnje pod motom “Ameriko prvo”.

Ipak, glavna tema je bila sve jači utjecaj Kine i kako odgovoriti na to. Dok je Biden bio najoštriji, europski partneri nisu bili toliko hitri u osudi Kine. Macron je kazao: “Klub država G7 nije neprijateljski nastrojen prema Kini. To je okupljanje demokracija koje će surađivati s Kinom oko tema kod kojih je Kina spremna surađivati.”

UK premijer je rekao: “Ovaj sastanak nije održan s ciljem da namećemo svijetu naše vrijednosti. Moramo demonstrirati pozitivne aspekte demokracije, slobode i zaštite ljudskih prava ostatku svijeta.”





Na tragu pronalaska alternative planu Kine “Pojas i put”, na ovom sastanku se rodila ideja o zajedničkim ulaganjima u manje razvijene dijelove svijeta, posebice Afrike na koju je Kina već “bacila oko”. Najavili su izgradnju od “željezničkih pruga u Africi do vjetroelektrana u Aziji”.

U zajedničkoj objavi slave postignut dogovor o klimatskim promjenama uz uobičajene fraze o “dekarbonizaciji” i “zelenim tehnologijama”. S druge strane, izvori za Politico pišu da su Japan i SAD blokirali odluku o potpunom ukidanju korištenja ugljena do 2035.

Ispred mjesta gdje se održavao G7, tisuće prosvjednika iz Extinction Rebellion blokirali su obližnje ulice tvrdeći da je već kasno za spriječiti drastične klimatske promjene i da su im bitna dijela, a ne riječi.

Komentari

komentar

You may also like