Analitičari: Napad preko granice ima za cilj “rastegnuti” rusku vojsku

Prekogranični napadi iz Ukrajine u Rusiju pokrenuti su kako bi se razvukle ruske trupe prije planirane protuofenzive Kijeva i kako bi Rusi znali da je borba sada ušla na njihov teritorij, kažu analitičari. Dvodnevni upad dogodio se daleko od epicentra borbi u ukrajinskoj istočnoj regiji Donbas i oko 160 km od prve linije bojišnice u sjevernoj regiji Harkov.

Iako je Kijev zanijekao bilo kakvu ulogu u organizaciji, najveći prekogranični napad iz Ukrajine gotovo je sigurno bio koordiniran s ukrajinskim oružanim snagama koje se pripremaju pokušati ponovno zauzeti teritorij, rekli su vojni stručnjaci. Patrick Bury sa Sveučilišta u Bathu rekao je za Al Jazeeru da granični upadi u rusku zapadnu regiju Belgorod vjerojatno imaju tri glavna cilja. “Prvo je vezati što je moguće više ruskih snaga u tom području kako ne bi mogli djelovati na područja gdje bi Ukrajina zapravo mogla napasti. Drugi cilj je pokazati Rusima preko njihovih medija da je rat zapravo došao na njihov teritoriji. Te, konačno, osramotiti Putina”, rekao je Bury.

Stvaranje rupa u ruskoj obrani

Ukrajina kaže da planira provesti veliku protuofenzivu kako bi vratila okupirani teritorij, ali Rusija je izgradila čvrstu i slojevitu obranu na istoku i jugu Ukrajine. “Ukrajinci pokušavaju razvući Ruse u različitim smjerovima kako bi otvorili rupe. Rusi su prisiljeni poslati pojačanje”, rekao je Neil Melvin, analitičar na Royal United Services Institute. “Morat će odgovoriti na napad i tamo postaviti trupe, a zatim imati puno trupa duž cijelog graničnog područja”, tvrdi.

Ruska vojska priopćila je u utorak da je potisnula borce koji su napali Belgorod oklopnim vozilima, ubivši više od 70 “ukrajinskih nacionalista” i potisnuvši ostatak natrag u Ukrajinu. Lokalni Rusi u tom području izrazili su iznenađenje žestinom napada. Potvrđeno je da je jedna žena ubijena, a devet civila je ranjeno, neki teško, rekao je guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov.

“Prvo topovi, zatim minobacači, pa mitraljezi. Bila je to prava borba”, rekao je lokalnim medijima jedan od stanovnika. Gladkov je jutros rekao da je to područje bilo meta brojnih napada bespilotnih letjelica nakon upada. “Noć nije bila posve mirna. Bio je veliki broj napada dronovima. Sustavi protuzračne obrane riješili su većinu njih. Najvažnije je da nema žrtava”, tvrdi ruski guverner.

Kijev je rekao da su napad izveli ruski građani, okarakteriziravši ga kao unutarnji ruski sukob. Dvije skupine koje djeluju u Ukrajini: “Ruski dobrovoljački korpus (RVC)” i “Legija Sloboda Rusije”,  preuzele su odgovornost. Iz dvije grupe tvrde da su osnovani tijekom ruske invazije i da privlače ruske dobrovoljce koji se hoće boriti protiv vlastite zemlje uz Ukrajinu i svrgnuti Putina.





“Nisu neovisne snage”

Mark Galeotti, voditelj konzultantske tvrtke Mayak Intelligence sa sjedištem u Londonu i autor nekoliko knjiga o ruskoj vojsci, rekao je da se dvije skupine sastoje od Rusa koji su protiv Kremlja i da su sadržane “od liberala i anarhista pa do neonacista”. “Oni se nadaju da na neki mali način mogu pridonijeti padu Putinovog režima. Ali u isto vrijeme, moramo shvatiti da to nisu neovisne snage… Njih kontrolira ukrajinska vojna obavještajna služba”, rekao je.

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak ponovio je stav Kijeva da nema nikakve veze s operacijom. Nekoliko sličnih upada u Rusiju dogodilo se posljednjih mjeseci, a iako je ovotjedni bio najveći poznati do sada, još uvijek je malen u usporedbi s bitkama na prvoj crti.

Ruski glasnogovornik Peskov je ranije rekao novinarima da su napadači Ukrajinci. “Oni su ukrajinski militanti iz Ukrajine. U Ukrajini živi mnogo etničkih Rusa. Ali oni su svejedno ukrajinski militanti”, rekao je.





Aleksej Baranovski, glasnogovornik političkog krila Legije Sloboda Rusije, rekao je novinskoj agenciji Reuters u Kijevu da ne može otkriti broj vojnika uključenih u operaciju, ali da legija ima ukupno četiri bataljuna. Baranovski je zanijekao da su imali velikih gubitaka, a ruska izvješća o velikim žrtvama odbacio je kao dezinformaciju. Rekao je da je postrojba dio ukrajinske Međunarodne legije i stoga dio njezinih oružanih snaga, ali je zanijekao da je upad koordiniran s ukrajinskim vlastima.

Vojni analitičar Galeotti također se slaže da je upad izgledao kao operacija “oblikovanja” ukrajinskog bojišta uoči planirane protuofenzive Kijeva. No, operacija je imala za cilj i komponentu informacijskog i psihološkog ratovanja u kojem je Ukrajina jako vješta. Naime, Ukrajinci su pustili u opticaj videosnimku predsjednika Volodimira Zelenskog kako prenosi svoje videoobraćanje “Ovdje sam” iz Kijeva na početku invazije u veljači 2022. Ipak, umjesto predsjedničkog ureda u Kijevu, u pozadini je bio znak dobrodošlice u grad Belgorod.

Komentari

komentar

You may also like