Britanski električni vlakovi se zaustavljaju i prelaze na dizel zbog rekordnih cijena energije

Najveći željeznički teretni prijevoznik u Velikoj Britaniji obustavio je upotrebu električnih vlakova i prešao na dizelske lokomotive. Tvrtka nije mogla izdržati rekordno povećanje cijena električne energije.

“Kao rezultat skoka cijena na veleprodajnom tržištu električne energije u Velikoj Britaniji, operativni troškovi vlakova porasli su više od 210% od rujna do listopada”, navodi se u priopćenju Freightliner-a. “Freightliner je donio tešku odluku o privremenoj zamjeni električnih vlakova dizelskim lokomotivama radi održavanja učinkovitosti u prijevozu robe diljem Velike Britanije.”

Američki Freightliner globalni je igrač i najveći željeznički prijevoznik u Velikoj Britaniji. Na web stranici operatera stoji da ima više od 225 lokomotiva i godišnje prevozi 770 tisuća kontejnera i 31 milijun tona drugog tereta po cijeloj zemlji.

Freightliner je pojasnio kako su planirali koristiti sve više električnih vlakova kako bi smanjili emisiju CO2, a trenutna je odluka protivna strategiji tvrtke, ali je nužna.

Medij Railfreight pojašnjava da je Freightliner koristio više od 100 električnih vlakova.

“Za mjesec dana Glasgow će biti domaćin globalne konferencije o klimatskim promjenama i ovo je ozbiljan udarac za britansku vladu uoči događaja”, rekao je glavni tajnik sindikata RMT-a Mick Lynch.





“S obzirom na to da je prometna industrija već u krizi i uz prijetnju praznih polica ovog Božića, trebali bismo potaknuti korištenje željezničkog tereta, a ne ih dovesti u gubitak zbog novih cijena električne energije. Jedan je operater izvijestio o povećanju troškova za 8 milijuna funti (9 milijuna eura)”, kazao je sindikalni čelnik.

 

Komentari

komentar





You may also like