CNN: SAD ušle u recesiju

Američki CNN objavio je u petak, 10. travnja, da se Sjedinjene Države već nalaze u recesiji i da će se BDP padati još nekoliko mjeseci. Taj je zaključak izveden sukladno mišljenju 45 ekonomiskih analitičara.

Analitičari prognoziraju snažnu recesiju u prvoj polovici 2020.g. jer epidemija COVID-19 „ozbiljno ograničava gospodarsku aktivnost“. Gospodarski rast SAD-a vjerojatno se smanjio za 2,4% u prvom tromjesečju i još 26,5% u drugom, prognoziraju analitičari Nacionalne udruge poslovne ekonomije (NABE).

Tržište rada u SAD-u također snažno stradava jer mnoge tvrtke prekidaju svoju djelatnost ili se zatvaraju. U NABE-u navode kako će razina nezaposlenosti porasti na 12% do sredine godine i da bi moglo doći do gubitka 4,58 milijuna radnih mjesta u drugom tromjesečju.

Gubitak radnih mjesta kod građana će dovesti do pada potrošnje – glavne pokretačke snage američkog gospodarstva koja čini oko 70% gospodarskog rasta te zemlje.

Međutim, krajem 2020.g. prognozira se isto tako nagli oporavak američke ekonomije, koja bi trebala rasti brzinom od gotovo 6%. To se očekuje zahvaljujući potpori snažnih poreznih i financijskih stimulacija od strane američke administracije.

Podsjećamo: nakon što je američki Federalni rezervni sustav (FED) objavio program pomoći saveznim državama i malom i srednjem biznisu s 2,3 trilijuna dolara, američke burze reagirale su rastom. FED će raditi kroz banke, koje će izdavati četverogodišnje kredite tvrtkama s brojem zaposlenih do 10 tisuća i neposredno kupovati obveznice država, okruga i gradova, kako bi im pomogle u borbi s krizom.





Ova vijest CNN-a nas ne iznenađuje. Na portalu Geopolitika News o američkom ulasku u recesiju objavili smo još 23. ožujka. Tada smo  izvijestili kako je američka središnja banka „Bank of America“ (BofA) objavila kako je završilo razdoblje višegodišnjeg gospodarskog rasta i da su SAD ušle u recesiju. Osim te banke, o razmjerima krize govorile su i druge velike financijske institucije te zemlje, nakon što su već tjedan dana ranije počele kružiti glasine o američkom ulasku u recesiju – poput mega-banke Goldman Sachs i Morgan Stanley. BofA smatra kako će se raditi o jednoj od najsnažnijih kriza u povijesti. Već u drugom kvartalu ove godine BDP će pasti za 12%, što je rekord još od vremena Drugog svjetskog rata. Druge najveće američke banke još su pesimističnije i govore o padu na povijesni rekord – od 30%!

Više o tome pročitajte na linku ispod teksta.

Bank of America: SAD ušle u recesiju! Bit će to jedna od najvećih kriza u povijesti!





 

Komentari

komentar

You may also like