Google i Facebook odustali od izgradnje podmorskog kabela između SAD-a i Hong Konga

Dvije američke i globalne IT mega-kompanije Google i Facebook odustale su od planova za postavljanje podmorskog kabela kroz Tihi ocean, između Los Angelesa i Hong Konga, dugog 13 tisuća kilometara.

Naime američka je vlada preporučila ne ulazak u projekt Pacific Light Cable Network (PLCN)  zbog sigurnosnih razloga (info: Bloomberg). Prethodno je američka Komisija za ocjenu inozemnog sudjelovanja u sektoru telekomunikacijskih usluga preporučila Federalnoj komisiji za veze odbaciti molbu za postavljanje kabela zbog brige za nacionalnu sigurnost.

Komisija se pozvala na „trenutačno stanje u sferi nacionalne sigurnosti, uključno i postojano jačanje napora kineske vlade za dobivanje povjerljivih osobnih podataka milijuna građana SAD-a“. Pritom Komisija nije iskazala protivljenje dijelu molbi PLCN, usmjerenih na spajanje SAD-a, Tajvana i Filipina.

Google i Facebook odmah su podnijeli novu molbu, koja sada podrazumijeva spajanje s Tajvanom i Filipinima, dok su hongkošku tvrtku Pacific Light Data Communication Co. iz molbe isključili.

Kao što je portal Geopolitika News u svojim ranijim analizama navodio (vidi poveznicu ispod teksta), čini se kako se to upravo ostvaruje: osim štete po američki biznis (Trump je uveo snažna ograničenja nakon nedavno donesenog kineskog Zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga), masovni prosvjedi građana toga grada, koji su trajali gotovo čitavu drugu polovicu prošle godine i nanijeli goleme financijske štete toj kineskoj regiji s visokim stupnjem autonomije, imat će najteže posljedice upravo po stanovnike toga megapolisa. Ironija je u tome, da ih na kraju najviše kažnjavaju oni koji su ih u spomenutim dugim i nasilnim „demokratskim“ prosvjedima protiv lokalne i kineske vlasti najviše i ohrabrivali.

Zoran Meter: Hong Kong pred egzistencijalnom dilemom: nastaviti prosvijede ili ne?
 

Komentari

komentar

You may also like