Na mađarskoj granici zaplijenjen misteriozni helikopter Ka-26 iz sovjetske ere s lažnim dokumentima

Ukrajinski carinski inspektori nedavno su proveli vrlo zanimljivu zapljenu. Naime zaplijenili su laki pomoćni helikoptera Ka-26 iz sovjetske ere (NATO-ov naziv “Hoodlum”) u stražnjem dijelu kamiona na putu za Mađarsku. Medij New Voice of Ukraine izvijestio je da su inspektori i granična ophodnja otkrili dokumente za helikopter koji su sadržavali lažne podatke tijekom provjere za prelazak u Mađarsku u Zakarpatskoj oblasti. Vlasti su nakon toga zaplijenile helikopter.

Ka-26 je posljednji put proizveden 1985. godine i za razliku od svog bržeg pandana Mil Mi-2 (NATO: Hoplite), nije usvojen za široku vojnu uporabu. Međutim, Ka-26 s dvostrukim radijalnim motorom postao je uobičajeni laki pomoćni helikopteri i često se koristi u civilne svrhe. Ovaj zaplijenjeni helikopter je jedinstveno oslikan, ima registarsku oznaku EW-479CM, a fotografiran je 31. listopada 2021. na JetPhotos.com u letu iznad Ukrajine. Zanimljivo je da taj isti helikopter ima oslikanu bjelorusku zastavu i portret nepoznate osobe.

Ovo nije prvi put da se Ka-26 našao u problemima s vlastima u regiji. U 2020., Balkan Insight je izvijestio kako su moldavske vlasti uništile nelicenciranu proizvodnu liniju imitacija Ka-26 koji su se izvozili u druge bivše sovjetske države.

Ka-26 je očito prilično dobar za poljoprivrednu namjenu. U Mađarskoj još uvijek koristi kao zaprašivač usjeva. Na YouTubeu su dostupni videozapisi koji prikazuju te modele kako vrše upravo taj zadatak. S obzirom na prijašnju krijumčarenu proizvodnju i potražnju u Mađarskoj, moguće je da je onaj tko je pokušao prebaciti helikopter preko granice htio prodati ga nekome tko bi ga koristio u tu svrhu. Druga opcija je da ga je vlasnik možda samo želio ukloniti iz ratne zone. Kako god da bilo, Ka-26 neće stići na ciljano odredište.

Komentari

komentar





You may also like