Postignut dogovor o produljenju crnomorskog sporazuma o žitu

Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture priopćilo je u četvrtak da je postignut dogovor o produljenju inicijative za izvoz ukrajinskog žita preko luka na Crnom moru za 120 dana.

“Ova je odluka upravo donesena u Istanbulu. Ujedinjeni narodi i Turska ostaju jamci Inicijative”, stoji u priopćenju.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je u četvrtak da pozdravlja dogovor svih strana o produljenju crnomorskog sporazuma o žitu kako bi se olakšao ukrajinski poljoprivredni izvoz iz njezinih južnih crnomorskih luka. Sporazumom, prvotno postignutim u srpnju, uspostavljen je zaštićeni morski tranzitni koridor kako bi se ublažile globalne nestašice hrane dopuštajući nastavak izvoza iz triju luka u Ukrajini, velikom proizvođaču žitarica i uljarica. “Pozdravljam dogovor svih strana da se nastavi crnomorska inicijativa za žitarice kako bi se olakšala sigurna plovidba za izvoz žitarica, hrane i gnojiva iz Ukrajine”, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u izjavi u četvrtak. Guterres je naglasio da je UN također “potpuno predan uklanjanju preostalih zapreka za izvoz hrane i gnojiva iz Ruske Federacije” – dio dogovora koji Moskva vidi kao kritičan.

Od srpnja je otpremljeno oko 11,1 milijuna tona poljoprivrednih proizvoda, uključujući 4,5 milijuna tona kukuruza i 3,2 milijuna tona pšenice. Pad isporuka iz Ukrajine nakon ruske invazije u veljači utjecao je na ovogodišnju globalnu krizu cijena hrane, no bilo je i drugih važnih razloga poskupljenja, uključujući pandemiju covida-19 i kontinuirane klimatske šokove poput suša u Argentini i Sjedinjenim Državama.

Erdogan opet najavljuje donacije

Usred skoka cijena hrane, Turska je razgovarala s Rusijom o besplatnom slanju žitarica u nekoliko afričkih zemalja, rekao je u četvrtak predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Najvažnija tema koju je gospodin (predsjednik Vladimir) Putin iznio je besplatno slanje žitarica u afričke zemlje, u zemlje poput Malija, Džibutija, Sudana i Somalije”, rekao je Erdogan turskim novinarima na indonezijskom otoku Baliju, gdje je završio sudjelovanje na samitu G-20. “Također ćemo pridonijeti njegovoj besplatnoj isporuci”, poručio je Erdogan.

Erdogan tvrdi da mu je tijekom njihovog sastanka na Baliju američki predsjednik Joe Biden zahvalio na ulozi Turske u pokretanju i produljenju značajnog sporazuma o koridoru za izvoz žita.

Erdogan: Turska i Rusija pristaju besplatno isporučivati ​​žito zemljama u nevolji

 

Komentari

komentar

You may also like