Rusija izbjegava komentirati smrtne kazne strancima u Donjecku

Ruski ministar vanjskih poslova u petak je odbio komentirati smrtne kazne izrečene trojici stranaca u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck ranije ovog tjedna, izvještava Anadolu Agency.

“Zločini su počinjeni na teritoriju DNR-a (Donjecke Narodne Republike). Ostalo je predmet nagađanja. Ne bih se miješao u rad pravosudnog sustava DNR-a”, rekao je Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Jerevanu, glavnom gradu Armenije.

U četvrtak su Britanci Aiden Aslin i Shaun Pinner, zajedno s Marokancem Brahimom Saadounom, osuđeni na smrt zbog sudjelovanja u “neprijateljstvima na strani ukrajinskih oružanih snaga u svojstvu plaćenika”. Svi su priznali krivnju, zatražili pomilovanje i rekli da se namjeravaju žaliti na presudu. Aslin i Pinner su ranije poslali videoporuku britanskom premijeru Borisu Johnsonu, tražeći od njega da ih oslobodi.

U zasebnom priopćenju, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova istaknula je da prema međunarodnom humanitarnom pravu plaćenici nemaju pravo na status ratnih zarobljenika. Zakharova je rekla da se britansko veleposlanstvo u Moskvi redovito obraća ruskom ministarstvu vanjskih poslova sa zahtjevima za razjašnjenjem sudbine britanskih državljana te je obaviješteno da o tome trebaju razgovarati s otcijepljenim regijama. Kazala je da britanske vlasti nisu kontaktirale sa separatistima, unatoč izravnom zahtjevu Aslina i Pinnera, niti su zatražile od Moskve da poduzme bilo kakvu radnju konkretno vezanu za Aslina i Pinnera. “Iz ovoga možemo izvući nedvosmislen zaključak da do sada sudbina ovih građana London nije baš zanimala. Sada britansko vodstvo, jasno se opravdavajući, pokušava riješiti probleme glasnim izjavama”, zaključila je.

Aslin je prvi strani borac kojeg su britanske protuterorističke vlasti uhitile i ispitale zbog umiješanosti u terorističku skupinu PKK/YPG po povratku iz Sirije 2017. godine. Ispitivan je prema britanskom Zakonu o terorizmu zbog sumnje da je sudjelovao u “pripremama za borbu protiv Daesha” i posjedovanja “predmeta u terorističke svrhe u Iraku/Siriji”. Daesh je drugo ime za terorističku grupu ISIS.

Donjeck i Luhansk – oba dijela ukrajinske istočne regije Donbas koji graniče s Rusijom – bili su poprište pobune koju je poduprla Rusija počevši 2014. kada je Rusija protuzakonito pripojila ukrajinski poluotok Krim. Uoči početka rata u Ukrajini 24. veljače, predsjednik Vladimir Putin priznao je “nezavisnost” Donjecka i Luhanska.





Kao i Krim, cijeli je Donbas još uvijek međunarodno priznat kao ukrajinski teritorij, a oružane snage zemlje nastavljaju se boriti za njega.

Ujedinjeno Kraljevstvo razgovara s Ukrajinom, a ne s Rusijom, o zatvorenim vojnicima





 

Komentari

komentar

You may also like