Proruski separatisti osudili na smrt dva Britanca i jednog Marokanca

Dvojica Britanaca i jedan Marokanac koji su zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu osuđeni su u četvrtak na smrt na sudu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), jednom od ruskih ‘punomoćnika’ (proxyja) u istočnoj Ukrajini, izvijestile su ruske novinske agencije, a prenosi Reuters.

Sud je trojicu muškaraca – Britance Aidena Aslina i Shauna Pinnera i Marokanca Brahima Saadouna – proglasio krivima za “plaćeničke aktivnosti i počinjenje radnji usmjerenih na preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka DNR-a”, citirala je novinska agencija Interfax sudskog dužnosnika. Trojica muškaraca zarobljena su dok su se borili za Ukrajinu protiv Rusije i snaga koje podržava Rusija koje su ušle u zemlju 24. veljače. Njihov odvjetnik izjavio je da će se žaliti na odluku.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova nije imalo svježeg komentara o izricanju presude dvojici Britanaca. U srijedu su osudili ono što nazivaju iskorištavanjem ratnih zarobljenika u političke svrhe i ustvrdili da zarobljenici “imaju pravo na imunitet boraca”.

Britanske državljane Aslina i Pinnera zarobile su snage koje podržava Rusija u Mariupolju u travnju, tijekom ogorčene borbe za kontrolu nad gradom. Marokanac Saadoun predao se u ožujku dok se borio u gradiću između Mariupolja i glavnog grada regije Donjecka.

Kremlj: Ujedinjeno Kraljevstvo nije kontaktiralo Rusiju kako bi se razgovaralo o budućnosti plaćenika





 

Komentari

komentar





You may also like