SAD pripremaju najveće vojne vježbe na istoku EU još od hladnog rata

Foto: dod.defense.gov

Čak 20 tisuća američkih vojnika bit će poslano u Europu tijekom travnja i svibnja iduće godine, radi provedbe najveće vojne vježbe na tom kontinentu s učešćem SAD-a još od vremena hladnog rata, izjavio je visoko-pozicionirani general NATO saveza, dodavši, kako se radi o potvrdi američke privrženosti Sjeveroatlantskom savezu (info: Reuters).

Američki general Barre Seguin, koji zapovjeda savezničkim operacijama iz stožera NATO-a u Bruxellesu, kazao je kako će vojne vježbe, koje će biti usredotočene na Njemačku i Poljsku, biti najveće takve vježbe u posljednjih 25 godina.

Cilje vježbi je sprječavanje Rusije od poteza „u duhu aneksije Krima“ iz 2014. g., a američka će vojska provjeriti svoju sposobnost prebacivanja vojnika preko Atlantika u Belgiju i Nizozemsku, i nastavak njihove operativne dislokacije kroz Njemačku na istočno krilo NATO saveza – u Poljsku, kazao je američki general. Tamo će se taj novi kontingent priključiti već ranije stacioniranim američkim vojnicima i vojnicima iz 18 zemalja NATO-savaza, nakon čega će se vratiti u SAD. Ukupno će u vježbama sudjelovati oko 37 tisuća vojnika iz NATO saveza.

Komentari

komentar





You may also like