Hwasong

Sjeverna Koreja testira Hwasong-18, prvu interkontinentalnu balističku raketu na kruto gorivo

Sjeverna Koreja obavijestila je o uspješnom testiranju svoje prve interkontinentalne balističke rakete na čvrsto gorivo (ICBM), što je ključni cilj plana vođe Kim Jong Una za razvoj naprednijeg i moćnijeg oružja. Test su u četvrtak otkrili Južna Koreja i Japan, koji su nakratko naredili stanovnicima svog sjevernog otoka Hokkaido da se evakuiraju.

Sjevernokorejski državni mediji jutros su potvrdili lansiranje projektila, nazvanog Hwasong-18. Događaj je nadgledao Kim, koji je bio u društvu supruge, mlade kćeri i moćne sestre Kim Yo Jong. “Novi tip interkontinentalnog balističkog projektila testiran je u četvrtak kao ključno sredstvo strateške obrane”, rekla je službena Korejska središnja novinska agencija (KCNA), opisujući test kao “čudesan uspjeh”.

Novinska agencija citirala je Kima koji je rekao da će Hwasong-18 brzo unaprijediti nuklearne sposobnosti Sjeverne Koreje uz mogućnost “sveobuhvatne konfrontacije” protiv svojih suparnika . “Oružani sustav Hwasong-18 kojim bi upravljale strateške snage zemlje igrao bi svoju misiju i ulogu obrane države kao najmoćnija metoda”, prenosi KCNA. Rakete pokretane izgaranjem krutog goriva obično su sigurnije za korištenje, lakše za manevriranje i brže za raspoređivanje od varijanti na tekući pogon, koje je potrebno napuniti na mjestu lansiranja i koje je Sj. Koreja do sada razvijala.

Unatoč zabrani testiranja balističkih projektila Ujedinjenih naroda, Sjeverna Koreja je posljednjih godina izvela brojna lansiranja kako bi unaprijedila svoju vojnu moć. Prošle je godine testirala rekordan broj projektila, uključujući motor na kruto gorivo velikog potiska, a u veljači je na raskošnoj noćnoj paradi u Pjongjangu prikazala nešto što je izgledalo kao novi ICBM.

“Ovo je značajan napredak za Sjevernu Koreju, ali ne i neočekivan”, rekao je Ankit Panda, stručnjak iz Zaklade Carnegie za međunarodni mir za Al Jazeeru. “Budući da se ove rakete pune gorivom u trenutku proizvodnje i stoga su spremne za uporabu prema potrebi, bit će mnogo brže upotrebljive u krizi ili sukobu, uskraćujući Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama dragocjeno vrijeme potrebno na prevenciju napada”.

Sjeverna Koreja ukazala je na zajedničke vojne vježbe velikih razmjera Južne Koreje i Sjedinjenih Država kako bi opravdala svoj posljednji niz testova, tvrdeći da su takve vježbe probe za mogući sukob. S druge strane, Washington i Seoul kažu da su njihove vježbe obrambene prirode i rezultat rastućih nuklearnih i raketnih prijetnji Sjeverne Koreje.





Lansiranje Hwasong-18 dolazi dva dana prije obilježavanja rođenja osnivača Kim Il Sunga, jednog od najvažnijih praznika u Sjevernoj Koreji. Leif-Eric Easley, profesor na Sveučilištu Ewha u Seulu, rekao je da su dani kada je Sjeverna Koreja maskirala aktivnost ICBM-a kao lansiranje satelita davno prošli te da Kimovo “očito kršenje” rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a ima za cilj uplašiti druge zemlje i pojačati njegovu pregovaračku moć.

Razgovori o denuklearizaciji u zastoju su od 2019. kada je propao summit visokog profila između Kima i tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Hwasong-18, koji je KCNA opisala kao trostupanjski projektil, ispaljen je iz blizine Pjongjanga i letio je oko 1000 km prije nego što je pao u vode istočno od Sjeverne Koreje. Seul pomno analizira lansiranje i njihovi dužnosnici su rekli da vjeruju da je riječ o eksperimentalnom testu i da će za pravilno razvijanje Hwasong-18 biti “potrebno dodatno vrijeme i trud”. 

Razvoj ovog projektila je vjerojatno “na neki način daleko od završne verzije ili proizvodnje u bilo kojem značajnijem broju”, rekao je Joseph Dempsey, obrambeni istraživač na Međunarodnom institutu za strateške studije. Sjeverna Koreja ispalila je oko 30 projektila samo ove godine u 12 različitih lansiranja. Kim je također naredio svojoj vojsci da intenzivira vježbe kako bi se pripremio za “pravi rat”.





Komentari

komentar

You may also like