Ukrajinski dronovi napali skladište nafte u Rusiji; zračne uzbune; gubitak novog naselja

Nastavljaju se sukobi na ukrajinskim bojišnicama. Tijekom posljednja 24 sata ruske su trupe napredovale na dva mjesta – u blizini Staromyorskog u blizini Velike Novoselke (jugozapadno od Donjecke regije, Južni front) i u Krasnohorivki (Krasnogorovka, rus.), zapadno od Donjecka. O tome izvješćuje ukrajinski medij Strana.

Sudeći prema karti Deep State, Rusi su ušli u Staromyorskoye s juga. Ovo selo je oslobodila Ukrajina tijekom ljetne ofenzive 2023. godine.

Istodobno, vlasti ruske Belgorodske oblasti rekle su da je u noći 9. svibnja na Belgorod otvorena vatra i da je osam osoba je ozlijeđeno, a oštećeno 19 višekatnica i 37 automobila – navodi ukrajinski medij.

Ruski pak izvori objavljuju da su ukrajinske snaga sinoć dronovima napale skladište nafte u selu Yurovka u blizini Anape, u ruskom Krasnodarskom kraju. „Kao rezultat napada, izbio je požar i nekoliko tankova je oštećeno,” – navodi se u poruci. Također se navodi da su ukrajinski dronovi izvršili napade i u regijama Kursk i Brjansk.

U ukrajinskim regijama Odesa, Mikolajiv i Harkiv od rano jutros proglašena je zračna uzbuna, kao i u dijelovima regije Herson pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Oboren ruski bombarder na istoku Ukrajine, Zelenski: ‘Nova faza totalnog rata’





Deficit električne energije

Električna energija koju Ukrajina uvozi iz Europe nije u mogućnosti u potpunosti pokriti deficit zemlje. To je najavio voditelj nacionalne energetske tvrtke Ukrenergo Vladimir Kudritski.

“Gubitak proizvodnje je prilično značajan, toliko značajan da ni uvoz električne energije iz Europe nije u stanju u potpunosti pokriti deficit koji se stvorio u našem energetskom sustavu”, — rekao je Kudritski u intervjuu za Ukrajinsku pravdu.





Dodao je da su u Ukrajini oštećene “mnoge važne elektrane”, uključujući tri u vlasništvu energetskog holdinga DTEK, kao i dvije hidroelektrane. Obnova oštećenih objekata mogla bi trajati od nekoliko dana do više od godine, rekao je i pozvao stanovništvo na štednju električne energije, posebno u satima najveće potrošnje.

Ukrajina odobrila mobilizaciju zatvorenika: Nemaju svi pravo na ‘iskupljenje pred društvom’

Komentari

komentar

You may also like