Ukrajina osudila dva ruska vojnika na 11 i pol godina zatvora zbog granatiranja civila

Ukrajinski sud osudio je u utorak dvojicu zarobljenih ruskih vojnika na 11 i pol godina zatvora zbog granatiranja grada na istoku Ukrajine, što je druga presuda za ratne zločine od početka ruske invazije u veljači, izvještava Reuters.

Alexander Bobikin i Alexander Ivanov, koji su slušali presudu stojeći u kutiji od ojačanog stakla na okružnom sudu Kotelevska u središnjoj Ukrajini, obojica su priznali krivnju prošlog tjedna. “Krivnja Bobikina i Ivanova u potpunosti je dokazana”, rekao je sudac Evhen Bolybok, stojeći ispred ukrajinske zastave.

Tužitelji su tražili 12 godina, no odvjetnici obrane rekli su da bi kazna trebala biti osam godina, uzimajući u obzir da su vojnici priznali krivnju i izrazili kajanje te da su izvršavali zapovijedi. Nakon presude njih dvoje su upitani smatraju li kaznu pravednom, a obojica su odgovorili potvrdno. Stražari naoružani puškama kalašnjikov stavili su im lisice na ruke i izveli ih iz sudnice. Obojica su prošlog tjedna priznali da su bili dio topničke postrojbe koja je gađala ciljeve u regiji Harkov projektilima Grad iz ruske regije Belgorod.

Tužitelji su rekli da je granatiranje uništilo kritičnu infrastrukturu i kuće u nekoliko naselja preko granice i obrazovnu ustanovu u gradu Derhachi, ali nije prouzročilo žrtve. Bobikin i Ivanov, opisani kao topničar i topnik, zarobljeni su nakon prelaska granice i nastavka granatiranja. Ukrajinski je sud 23. svibnja osudio ruskog vojnika na doživotni zatvor zbog ubojstva nenaoružanog civila.

Kijev je optužio Rusiju za zločine i brutalnost nad civilima tijekom invazije i rekao da je identificirao više od 10 000 mogućih ratnih zločina. Rusija je zanijekala da je ciljala civile ili umiješanost u ratne zločine dok u Ukrajini provodi ono što naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

 





Ruski vojnik priznao krivnju na prvom suđenju za ratni zločin u Ukrajini

Komentari

komentar





You may also like